E-rijders die ’s nachts hun auto opladen als de stroom relatief goedkoop is. Met de garantie dat ze de volgende dag in een opgeladen auto weg kunnen rijden. En voor noodgevallen een app gebruiken die zorgt dat hun auto direct wordt opgeladen. Dat is wat de provincie Noord-Brabant en netbeheerder Enexis met de proefpilot ‘Uitgesteld laden’ aan deelnemende e-rijders aanbiedt.

Uitgesteld laden zorgt ervoor dat het elektriciteitsnet op de piekmomenten vroeg in de avond minder zwaar wordt belast. En daar is netbeheerder Enexis blij mee.
Omdat energie ’s nachts relatief goedkoop is, betalen deelnemers aan het project een lagere energieprijs. Het resultaat: een opgeladen auto aan het begin van de volgende dag. Willen deelnemers dat de auto direct start met laden, dan kunnen ze gebruikmaken van een hiervoor speciaal ontwikkelde app.

Een succesvolle pilot
De pilot is in 2015 gestart met 30 e-rijders en is een groot succes. Het aantal laadsessies in de late avond en nacht loopt van 4% naar 65%. Dat percentage kan zelfs hoger liggen, omdat er aan het begin van de pilot technische problemen waren. De helft van de deelnemers ervaart geen enkele beperking in de mobiliteit. Ook omdat de mogelijkheid bestaat om via de app toch te kiezen voor direct laden. Iets wat een kwart van de deelnemers daadwerkelijk doet. Deelnemers zien vooral een voordeel in de lagere laadprijs: een korting van €0,02 per kWh. Milieuredenen spelen voor de deelnemers een minder belangrijke rol.