De provincie Noord-Brabant en netwerkbedrijf Enexis werken met het proefproject ‘Slim Laden, de Brabantse aanpak’ aan de realisatie van een uitgebreid netwerk van publieke laadpalen. Vanuit dit proefproject kunnen Brabantse gemeenten een aantal laadpalen plaatsen. Om aanspraak te maken op een laadpaal dient de gemeente eerst een aanvraag te krijgen van een e-rijder. E-rijders zijn eigenaren van volledig elektrische auto’s of hybride elektrische auto’s.

De gemeente bepaalt de uiteindelijke locatie van de laadpaal in overleg met de aanbieder van de laadpaal. Deelnemende gemeenten streven ernaar de laadpaal binnen een loopafstand van 300 meter van het aanvraagadres te plaatsen.

Planning

De afgelopen maanden is intensief samenwerking gezocht met Brabantse gemeenten. Op dit moment heeft ruim de helft van alle Brabantse gemeenten besloten mee te doen aan fase A2 van het proefproject. We verwachten dat dit aantal oploopt naar circa 75 procent van alle Brabantse gemeenten. Voor gemeenten die meedoen aan fase A2 start in de zomer van 2014 de inventarisatie van aanvragen voor laadpalen.

Uiterlijk 19 september 2014 leveren de gemeenten de beoogde locaties voor de laadpalen aan en op 1 november wordt een samenwerkingsovereenkomst getekend met de provincie Noord-Brabant. In deze overeenkomst is onder andere de gemeentelijke bijdrage van € 500,00 per laadpaal opgenomen evenals de verantwoording van de gemeente voor de inrichting van de oplaadlocatie.

Laadpalen Pilot Fase A1

In fase A1 worden 100 elektrische laadpalen opgeleverd. De volledige lijst met oplaadpunten uit deze fase vindt u hieronder. Deze lijst is voor het laatst geactualiseerd op 12 november 2014.

Informatiedocument fase A2

Met het Informatiedocument fase A2 heeft de provincie gemeenten geïnformeerd die deelnemen aan fase A2 van het proefproject. Het informatiedocument bevat praktische informatie voor de gemeente, vanaf het indienen van de locaties voor laadpalen tot en met het plaatsen en in gebruik nemen van de laadpalen.

Resultaten fase A

Brabant sluit in fase A met maar liefst 47 gemeenten een samenwerkingsovereenkomst. Vanuit deze samenwerkingsovereenkomst realiseren we vervolgens in 34 gemeenten laadpalen. Daarmee komt het totale aantal laadpalen in fase A op 255 te liggen, met 391 laadpunten. Al met al een mooi begin.

Wilt u weten hoeveel laadpalen er per gemeente nu staan? Klik op onderstaande documenten
Kijk voor het overzicht van alle laadpalen van alle aanbieders op www.oplaadpalen.nl

Meer informatie

De provincie Noord-Brabant en netwerkbedrijf Enexis informeren de deelnemende gemeenten over het proefproject. Werkt u voor een Brabantse gemeente en heeft u nog vragen? Neem dan contact op met Harm-Jan Idema (hidema@brabant.nl).